KOJI JE PROBLEM VAŠEG DOMA?

uzroci vlažnih zidova i područja primene zaštite od vlage

Uzroci vlažnih zidova:

KAPILARNA VLAGA

Zidovi upijaju vodu iz tla kao sunđer koji napola leži u vodi zbog efekta koji se naziva kapilarni efekat. Uzrok je nedostatak ili oštećenje izolacije između zemlje i zidova. Ovo je klasični primer za aplikaciju GUARDIAN damp removal uređaja. Svojim radom vraća vlagu iz zidova nazad u tlo.

BOČNA VLAGA

Zid je ukopan i sa spoljašne strane ima bočni kontakt sa zemljom. U slučaju nedostatka ili lošeg (oštećenog) bočnog zaptivanja, zid upija vodu i sa bočne strane. Ugradnjom GUARDIAN damp removal uređaja zid će sa unutrašnje strane biti suv, ali će se prema vani, gde je kontakt sa zemljom, vlaga povećavati. Tačan proces sušenja (dužina) zavisiće od uslova u tlu.

PODZEMNA VODA POD PRITISKOM

Objekat se nalazi na podzemnim vodama i voda pod pritiskom ulazi u zid odozdo. Podrum je često vlažan (mokar) zbog privremenog ili trajnog povećanja nivoa podzemnih voda. Budući da ovde nije moguće izvesti zaptivanje (brtvljenje), rezultat sušenja uređajem GUARDIAN damp removal se umanjuje ili sprečava. U ovakvim situacijama je potrebno, ako je moguće, podzemnu vodu preusmeriti drenažom.

BOČNA VODA POD PRITISKOM

Objekat se nalazi na padini te vodonepropusni slojevi zemlje pritiskaju vlagu bočno u zid. Bez bočnog zaptivanja (brtvljenja), zid je potpuno natopljen.
U ovakvoj situaciji uređaj GUARDIAN damp removal svoj puni efekat sušenja ostvaruje samo ako je zid dodatno bočno zaptiven (brtvljen) i postavljen je drenažni odvod.

Svojim radom GUARDIAN damp removal vraća vlagu iz zidova nazad u tlo.

VLAGA NASTALA KONDENZACIJOM

Vlaga se hvata na zidove kada vlažan i topao vazduh dotakne hladne površine. Uzroci su nedovoljna toplotna izolacija, nedovoljna ventilacija (posebno u vlažnim prostorijama), ali i preterana toplotna izolacija koja sprečava prirodnu cirkulaciju vazduha.Uzroci često mogu biti jednostavno uklonjeni redovnim provetravanjem prostora. GUARDIAN damp removal poboljšava ukupnu sobnu klimu.

HIGROSKOPNA VLAGA

Zidovi upijaju vlagu iz vazduha higroskopnim efektima čiji uzroci mogu biti npr. rđanje delova gvožđa ili hemijske reakcije (neadekvatno malterisanje). Takođe i naslage soli u malteru ili zidovima upijaju vodu iz vazduha.
Ti efekti smetaju procesu sušenja GUARDIAN damp removal uređajem te ih treba ispraviti odgovarajućim metodama.

OŠTEĆENE INSTALACIJE

Voda ulazi u zidove kroz oštećene vodovodne ili kanalizacione cevi, odnosno kroz oštećene krovne instalacije. Takva se oštećenja moraju profesionalno prepoznati i ispraviti jer će negativno uticati na svaki sistem sušenja.

PRSKANJE VODE I JAKA KIŠA

Kiša koja se odbija od tla, vozila u prolazu, loše postavljeni sistemi navodnjavanja, prskalice u dvorištu itd. mogu napraviti oštećenja vodom u podnožju objekata. To se može sprečiti odgovarajućim zaštitnim merama. Šteta uzrokovana jakom kišom i vetrom može biti problematičnija. Pojavljuje se kada kiša prodire kroz nedovoljno zaštićen zid i natopi ga. Pogođene površine zida, posebno one na strani s koje nevreme dolazi, trebaju biti sanirane odgovarajućim radovima.

KONTAKT

Za sva pitanja i dodatna objašnjenja, obratite nam se s povjerenjem!

Danka Popovića 8, 11000 Beograd
Od ponedjeljka do petka od 8-17 sati
066 6626266
upit(at)vlagauzidovima.rs

    Stranica je zaštićena korišćenjem sistema reCAPTCHA i primenjuju se Google-ova pravila privatnosti i uslovi pružanja usluge.