Zašto su vlažni zidovi kuće

UZROCI

Vlaga uništava građevinu, a njen uzrok može biti različit:

 

Zidovi upijaju vlagu iz tla kao sunđer koji napola leži u vodi zbog efekta koji se naziva kapilarni efekat.

Uzrok je nedostatak ili oštećenje izolacije između zemlje i zidova. Ovo je klasičan primer za aplikaciju GUARDIAN damp removal uređaja. Svojim radom vraća vlagu iz zidova natrag u tlo.

 

Zid je ukopan i sa spoljašne strane ima bočni kontakt sa zemljom. U slučaju nedostatka ili lošeg (oštećenog) bočnog zaptivanja, zid upija vodu i sa bočne strane. Ugradnjom GUARDIAN damp removal uređaja zid će s unutarnje strane biti suv, ali će se prema vani, gde je kontakt sa zemljom, vlaga povećavati. Točan proces sušenja (dužina) ovisit će od uslova u tlu.

 

Objekat se nalazi na podzemnim vodama i voda pod pritiskom ulazi u zid odozdo. Podrum je često vlažan (mokar) zbog privremenog ili trajnog povećanja nivoa podzemnih voda.

Budući da ovde nije moguće izvesti zaptivanje (brtvljenje), rezultat sušenja uređajem GUARDIAN damp removal se umanjuje ili sprečava. U ovakvim situacijama je potrebno, ako je moguće, podzemnu vodu preusmeriti drenažom.

 

Objekat se nalazi na padini te vodonepropusni slojevi zemlje pritiskaju vlagu bočno u zid. Bez bočnog zaptivanja (brtvljenja), zid je potpuno natopljen.

U ovakvoj situaciji uređaj GUARDIAN damp removal svoj puni efekat sušenja ostvaruje samo ako je zid dodatno bočno zaptiven (brtvljen) i postavljen je drenažni odvod.

Svojim radom GUARDIAN damp removal vraća vlagu iz zidova nazad u tlo.

 

Vlaga se hvata na zidove kada vlažan i topao vazduh dotakne hladne površine. Uzroci su nedovoljna toplotna izolacija, nedovoljna ventilacija (posebno u vlažnim prostorijama), ali i preterana toplotna izolacija koja sprečava prirodnu cirkulaciju vazduha. Uzroci često mogu biti jednostavno uklonjeni redovnim provetravanjem prostora. GUARDIAN damp removal poboljšava ukupnu sobnu klimu.

 

Zidovi upijaju vlagu iz vazduha higroskopnim efektima čiji uzroci mogu biti npr. rđanje delova gvožđa ili hemijske reakcije (neadekvatno malterisanje). Takođe i naslage soli u malteru ili zidovima upijaju vodu iz vazduha.

Ti efekti smetaju procesu sušenja GUARDIAN damp removal uređajem te ih treba ispraviti odgovarajućim metodama.

 

Voda ulazi u zidove kroz oštećene vodovodne ili kanalizacione cevi, odnosno kroz oštećene krovne instalacije. Takva se oštećenja moraju profesionalno prepoznati i ispraviti jer će negativno uticati na svaki sistem sušenja.

 

Kiša koja se odbija od tla, vozila u prolazu, loše postavljeni sistemi navodnjavanja, prskalice u dvorištu itd. mogu napraviti oštećenja vodom u podnožju objekata. To se može sprečiti odgovarajućim zaštitnim merama. Šteta uzrokovana jakom kišom i vetrom može biti problematičnija.

Pojavljuje se kada kiša prodire kroz nedovoljno zaštićen zid i natopi ga. Pogođene površine zida, posebno one na strani s koje nevreme dolazi, trebaju biti sanirane odgovarajućim radovima.

Uređaj GUARDIAN damp removal uklanja uzrok podizanja vlage, pa se vlaga iz tla ne može podizati u zidove. Vlažni zidovi se suše i ostaju suvi dokle je uređaj uključen u utičnicu.

KONTAKT

Stojimo na raspolaganju

Za sva pitanja i dodatna objašnjenja, obratite nam se s poverenjem!

    Stranica je zaštićena korištenjem sistema reCAPTCHA i primenjuju se Google-ova  pravila privatnosti   i  uslovi pružanja usluge
    Besplatne konsultacije